IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрия 4.0 предизвиква корпорациите: Промени се или изчезни

До 2050 г. може да се появи нова класа от хора – „безполезната класа“. Не просто безработни, а без нужната квалификация за намиране на работа

08:20 | 21.11.19 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
--Мениджърите ще запазят превъзходството си над изкуствения интелект в бъдеще, ако се съсредоточат върху човешката си страна и използват меките си умения, като същевременно възложат рутинните задачи на роботите, казва тя. Проф. Щьотингер е спокойна за бъдещето--За съжаление това не е вярно! Да речем има оперативка и в залата има 30 човека. Шефа (Изкуствен интелект), може за секунда да сканира и анализира лицата, емоциите, реакциите и думите на всички през цялата среща. След това, за още 1 секунда да ги сравни с профила на човека - като почне от майка му и зодията му, до всички негови характеристики и предишни действия във фирмата. След това може да го покани на лична среща и да говори с него 1 час. Да му обърне специално внимание, да го разбере, да му отговори на въпросите и да му помогне или да го убеди, че не е съвсем прав. И всичко това едновременно, асинхронно с всички 30 човека от оперативката. А, през това време разбира се ще е свършил всичката регулярна работа по документи и отговаряне на имейли. И няма да се е уморил грам. Това е съвсем реално и съвсем близко, до 2-5 години. И най-добрия мениджър не може да обърне на всички и всичко достатъчно внимание. И най-добрия човек, не може да се занимава да анализира всеки служител по отделно и да взима в предвид всички негови плюсове и минуси.Това е много добре и много зле едновременно. Ще станем твърде зависими от AI в даден момент и ще му служим, и ще изпълняваме, и ще сме доволни, докато не стане нещо или няколко неща много лоши и тогава си нямам на идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Има кредит, за това са измислили кредитните карти. Един път си роб на капитала и 2 ри път, чрез кредита пак си роб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 4 години
точно за това и аз казах че икономиката и индустрията трябва да са слуга на обществото... те са зада живеем по добре и по лесно, но ако накрая резултата е обратния ... за чий са ни нужни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 2
cool_alyn
преди 4 години
Аз едно нещо не мога да разбера - хубаво въвеждаш машини, въвеждаш изкуствен интелект, уволняваш работници ....ама нали в края на краищата произведеното от теб ще трябва да бъде купено от някой...(не говоря за Б2Б бизнесите)...и какво се оказва - произвеждаш нещо с машини, ама после няма на кой да го произведеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Като гледам, 2050 г. е след 30 години. Едва ли нещо кой знае какво ще се промени, като имам предвид какво се е променило за изминалите 30 г. Единственото, което се промени, е, че за тези отминали 30 г. затвориха смесения ни магазин. Също така затвориха и кръчмата. Селото ни обезлюдя, а тия, които останахме, си продължихме да караме по старому. Нямаше безполезни сред нас, нямаше да има и занапред, защото всеки се бореше със земята за насъщния. Това беше борба, на която края на времето и краят на историята нямаше да дочака. След 30 г. във време на високи и свръхвисоки технологии е възможно също толкоз малко нещо да се промени. Най-много да отворят пак смесения ни магазин, а може и кръчмата. Безполезната класа от горното писание ще хване мазния влак за Видин и ще се завърне в бащината къща. И когато вечерта смирено угасне, след 2 ракии в кръчмата ще захъркат в тихите пазви на нощта. Ще се борят със земята и вечер ще гледат Залеза на Запада, докато Фукуяма не измисли нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
khao
преди 4 години
и нека едно е ясно, преди всички икономиката и индустрията трябва да работи за обществото иначе няма смисъл от нея ...В момента сме на обратното, обществото слугува на индустрията, а на всеки еидн пишман "капиталист" трябва да му е ясно, че без хора - няма индустрия. Да не говорим че почти на всякъде хем се оплакват че няма образовани кадри, но процеса по образователна сегрегация продължава с пълна сила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Импа продава застраховки, мислиш ли че си има малка идея кво е дата център или производство ? неговата логика е елемнтарна, инвестирал е в газ и перол.. Мъск прави електрички, следователно е враг ! точка! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 0
ДХДО
преди 4 години
Според него до 2050 г. може да се появи нова класа от хора безполезната класа.======Някак от само-себе-си се натрапва паралел с исторически фигури и събития от преди около 200 години, когато други обществени визионери, с претенцията си да отреждат съдбата на големи групи от хора, са хвърляли предизвикателни присъди, като арбитри от последна инстанция и ми се струва, че резултатите няма да са много по-различни утре (говоря за това близко бъдеще, за което става въпрос в статията), от тези, които са били вчера ...... веднъж някой такъв визионер, ще посъветва хората : като няма хляб , да ядат пасти, друг път повелята на друг ще бъде : промени се или изчезни , но и в двата случая на пода ще се търкалят отрязани визионерски кратуни. Бeзполезните класи имат изключително досадния навик, всеки визионер и лидер, които им обяснява, че са излишни и безполезни, да го лишават от поне едни 20 см. от телесният му ръст и да го заменят с друг, който приема по-сериозен ангажимент за настоящето и бъднините им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
"Банкови гиганти като Commerzbank и Deutsche B***nk също обявиха тази година, че закриват съответно 10 хил. и 20 хил. работни места"Ами тези б***нки са фалирали и ще закрият всички работни места не знам защо това има нещо общо с някаква си измислена Индустрия 4.0. По-скоро правилното щеше да бъде":"Даже Индустрия 4.0 не може да спаси бизнеса на Commerzbank и Deutsche B***nk".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Според теб, тия неща къде се хостват? На сървари, тия сървъри са процесори, дънна, захранвания, кутии, охлаждане, памет и тн.. Цялото това нещо е физическо, прави се от няколко други компании и се забива в някое помещение с още 1000 такива, където отново има поддръжка и има стандарти за околната среда (влажност, температура, подходящи материали за помещението), което отново иска ресурси.Имаш ли представа, колко е цената на един сървър? Ако нямаш, ние в офиса имаме 3, според нашите нужди, стойността им е около 140к лева. А ние сме малка фирма. Сега си представи един дейта център със 10000 такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още